Kijk naar de melodieën: Fela vinden! (2024)

Er is een absurd grote selectie van muziekfilms en documentaires beschikbaar op Netflix, Hulu, HBO Go en ga zo maar door. Maar het is moeilijk te zeggen welke het waard zijn om je 100 minuten aan te besteden. Watch the Tunes helpt je te kiezen welke muziekdoc het waard is om je Netflix en Chill tijd elke weekend op door te brengen. Deze week behandelen we Finding Fela.

Het is gek om te bedenken dat Fela Anikulapo Kuti in de jaren '70 en '80 misschien de op één na beroemdste Afrikaans was in de wereld, na Nelson Mandela, en toch zijn er nog steeds enorme groepen mensen hier in het westen die bijna niets weten van zijn werk als muzikant en activist. Alex Gibney’s film Finding Fela probeert die kloof te dichten en doet een bewonderenswaardige poging om deze bijna onmogelijke taak aan te pakken. Het eindresultaat fungeert eerder als een plek voor mensen om hun tenen in de snelstromende rivier van zijn werk te steken, dan als een uitgebreide verkenning van Fela, maar je moet ergens beginnen, toch?

Ik ben deze film ingegaan met niet zoveel kennis over Fela’s verleden. De meeste informatie over de man komt van zijn zijrol in Beware of Mr. Baker, de Ginger Baker film die we een paar weken geleden in deze kolom bekeken. Helaas, hoewel Fela zo’n grote rol speelde in het leven van Mr. Baker, is de inverse invloed blijkbaar niet evenredig volgens de filmmakers. Wat we echter wel krijgen, is een heleboel achter-de-schermen beelden van Bill T. Jones en Jim Lewis’s Broadway musical Fela! die opmerkelijk een paar Tony Awards heeft gewonnen in 2010. Hoewel de musical op zichzelf interessant is, werkt de narratieve draad doorheen de documentaire meer om te verwarren dan om het grotere verhaal van Fela te versterken, dat uniek vreemd, politiek volatiel en bovenal non-stop funky is.

Ik zou willen denken dat het gewoon wat soulvolle serendipiteit was dat hetzelfde jaar dat hij Finding Fela uitbracht, Alex Gibney ook Mr. Dynamite: The Rise of James Brown uitbracht. Beiden waren imposante bandleiders die bekend stonden om muzikanten te beboeten voor overtredingen, beide mannen werden als culturele leiders voor hun volk aanzien, en beiden waren onmiskenbare groove-genieën, maar als je de vergelijking veel verder trekt, wordt het wankel. Fela was een politieke entiteit in Nigeria, die met zijn vingertje wees en namen noemde wanneer hij zijn anti-apartheid evangelie elke week predikte vanuit zijn eigen persoonlijke dancehall, wanneer hij niet de massa naar orgiastische bliss leidde met uitgebreide uitvoeringen van zijn al lange albumcuts. Hij werd gearresteerd en door de politie geslagen, zijn huis werd gebombardeerd, en zijn moeder werd uit het raam van de tweede verdieping van Fela’s appartement geworpen tijdens een politie-inval. We zien beelden in Finding Fela uit een andere documentaire, de 1982's Music Is The Weapon, waar Fela de tientallen littekens laat zien die hij door jaren van politiegeweld heeft opgelopen, maar door alles heen is Fela nooit gestopt met het vertegenwoordigen van zijn rol als stem van het volk.

Voor al zijn grote werken raakt Finding Fela aan (maar gaat meer of minder direct eroverheen) enkele van de minder indrukwekkende aspecten van Fela’s persoonlijkheid, inclusief zijn geloof in de voodoo oplichter “Professor Hindu” wiens streken Fela meer dan een jaar in de gevangenis brachten, en Fela’s roekeloze vrouwonvriendelijkheid die zonder twijfel leidde tot zijn dood in 1997 door het hiv-virus. Om eerlijk te zijn, het is niet alleen Gibney die deze onsmakelijke stukken negeert, aangezien de Broadway-regisseur ook toegeeft dat het veel eenvoudiger was om die aspecten van Kuti’s leven helemaal te negeren dan om een verhaal met rimpels in alle eerlijkheid te vertellen. Gezien de duidelijke complexiteit die het verhaal van Fela Kuti aan vrijwel elke biograaf of documentarist presenteert, doet Finding Fela een behoorlijke poging om het sigel te breken op wie Fela was en de culturele omgeving waar hij dankzij, en ondanks, tot faam kwam. Dit is een man die in 1977 alleen al acht albums uitbracht, dus je zou waarschijnlijk drie documentaires kunnen bekijken en nog steeds het gevoel hebben dat je pas net aan de oppervlakte van een ijsberg krabt, maar wees gerust, het is de moeite waard om te ontdekken wat er onder de oppervlakte ligt.

Volgende week leren we de meest succesvolle mannen in de popmuziek kennen: concertpromotor en tourproducent in (oorwarmers!) Who the F**k is Arthur Fogel?!

SHARE THIS ARTICLE

Kijk naar de melodieën: Fela vinden! (2)

Chris Lay

Chris Lay is een freelance schrijver, archivarissen en platenwinkeldienstmedewerker die in Madison, WI woont. De eerste CD die hij voor zichzelf kocht was de soundtrack van Dumb & Dumber toen hij twaalf was en sindsdien is alles alleen maar beter geworden.

Get articles like these delivered to your inbox

Kijk naar de melodieën: Fela vinden! (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5836

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.